Naša Hrana

 ”Naša želja je pružiti jedinstveno iskustvo hrane istražujući harmonije ukusa i kontrasta u teksturama.” – Naša šefica kuhinje

Upoznajte Marokansku kuhinju!

Marokanska kuhinja je veoma specifična kuhinja sa prosperitetnom istorijom. Ova kuhinja je mješavina mnogih nacionalnih identiteta kao što su: Barbari, Arapi i Francuzi. Zbog toga, kombinovanjem ova tri, vrlo jedinstvena identiteta, Marokanska kuhinja se danas smatra jednom od najdivnijim i zadovoljavajućih kuhinja na svijetu. Mi kao restoran želimo da se naš gost upozna i uživa u Maroku i njenoj kulturi kroz svoja najistaknutija jela i pića.

* NAPOMENA: MOROKO NUDI VEGETARIJANSKE OPCIJE I MOŽE PRAVITI JELA PO RAZLIČITIM PREHRAMBENIM ZAHTJEVIMA! *

Osjećajte se slobodno da nas kontaktirate bar 24 sata prije rezervacije ukoliko imate bilo kakve specifične prehrambene zahtjeve, a mi ćemo se potruditi da zadovoljimo i ispunimo iste! Sadržaj menija i cijene se mogu mijenjati. 

Karakteristike

Glavni sastojci

Maslinovo Ulje

Zbog bogatog zemljišta Maroko je u mogućnosti da proizvodi maslinova ulja visoke kvalitete, ali nažalost, većina najboljeg maslinovog ulja se izvozi i postaje preskupo za prosječne Marokance. Zbog toga ljudi koriste biljno ulje za zamjenu.

Paprika

Paprika je vrlo uobičajeno povrće u marokanskoj kuhinji. Koristi se za pripremu većine njihovih tipičnih jela. Paprika daje svježinu jelu i zbog svoje živopisne boje, od žute do crvene i zelene, daje vizuelnu privlačnost.

Kurkavica

Kurkuma je svijetlo-žuti začin koji se koristi za dodavanje žive boje marokanskim jelima, ali njegova upotreba nije samo kozmetička. Ona dovodi do zemaljske gorčine jela koje oživljava.

Suho voće i orasi

Od sušenog grožđa do datula, Marokanci ih koriste kao svoj nacionalni specijalitet.
Za izradu deserta marokanci koriste kuvane kruške i jabuke, ukrašene bademima i orasima.
Naš marokanski puding napravljen od suhog voća i orašastih plodova je nešto što morate probati!

Hljeb

Hljeb ili khub je nešto sveto u Maroku. Marokanci imaju veliko poštovanje prema hljebu i neophodan je sa svakim obrokom. Oni ne bacaju stari hljeb, već ostatke daju siromašnima ili životinjama.

Bilje

Peršin i cilantro se uvijek koriste zajedno u marokanskim jelima i neophodni su za skoro svako jelo. Liqama ili menta je druga najvažnija trava jer se koristi za proizvodnju marokanskog čaja od mente.